Jouluspesiaali

Vuoden ehdittyä helmikuuhun lienee sopiva aika käsitellä joulunviettoa. Joulukrääsä on saatu kauppojen hyllyiltä pois ja pääsiässuklaat näyttävätkin jo marssivan paririvissä varaston ovesta tilalle. Omien kokemusten ollessa vielä varsin rajallisia harjoitin niiden jatkeeksi kyselytutkimusta duunipaikan kahvitauolla ennen joulua.

Jäykistely. Joulu, kuten varsin moni muukin asia, on täällä vähemmän jäykkä ja vakava juhla kuin Suomessa. Aiemmin perinteisiin kuuluneet kuningattaren joulutervehdyksen kuuntelu tai mikään kirkkoon tai uskontoon liittyvä asia eivät vaikuta enää olevan tärkeitä.

(Tähän piti tulla video jossa ala-astelaisten kuoro esittää ”christmas on the beach” laulua soittaen tehosteet kazuulla, varsin riemukas esitys. Paitsi ettei tähän WordPressin ilmaisversioon saa videoita ladattua.)

20191222_113847
Joulupukki saapui surf life savingiin mönkijällä ja nakkeli säkillisen karkkeja klubirakennuksen terassilta neonvihreänkellertävää lokkiparvea muistuttavalle lapsilaumalle

Joulukoristeet. Joulukuusi näyttää löytyvän lähes joka kodista. Useimmiten muovinen, mutta viljeltyjä oikeita puitakin on tarjolla – radiata -männyn, douglas -kuusen, erilaisten sypressien lisäksi jopa suomalaisille tuttua Picea abiesta kasvatetaan mainostekstin mukaan ”niille jotka ovat muuttaneet UK:sta ja haluavat lapsuudestaan tutun joulukuusen.” Jouluvaloja käytetään runsaasti sekä sisällä, että ulkona.

703A0111 net
Pohutukawa eli ”joulupuu” kukassa juuri ennen joulua
20191205_112120
Joulumieltä yhden pallon verran myös töihin
IMG_9322 net
”Määrä korvaa hyvän maun” on toimiva ohjenuora ulkojouluvalojen asettelussa. Meilläpäin ei hyviä esimerkkejä kuitenkaan liiemmälti ole, tämä yksilö on Australian landelta vuodelta 2015.
IMG_9323 net
Tuhansien värikkäiden ja vilkkuvien ledien lisäksi tärkeitä komponentteja ovat ilmatäytteiset, sisältä valaistut joulupukit eri puuhissaan, joululaulujen soittaminen ja autotallin oviaukon sijoitettuun valkokankaaseen heijastettu joulupiirretty. Australia 2015.

Ruoka. Ei mitään erityistä ”pakollista” jouluruokaa, tehdään sitä mistä kukakin tykkää. Pääasia on se, että ruokaa on riittävästi (eli liikaa). Kalkkuna, paisti ja steam pudding ovat suosittuja – samoin pavlova, grillaaminen ja maorien keskuudessa hangi. Glögiä on turha pöydästä etsiä, mutta jääkaapit ja kylmälaukut ovat sen sijaan täynnä olutta, siideriä ja kuohuviiniä. Niin ja suklaata kuuluu vetää niin että napa rutisee ja naama kukkii. Yleisimmät eli Cadburyn suklaat ovat Australissa tehtyjä, paikallista väriä tuovat suositut paksusti suklaalla päällystetyt paahdetut mantelit ”scorched almonds”.

20191224_080211
Peruna- ja porkkanalaatikot valmistumassa
20191207_122213
Ei niin kauniita, mutta toimivia.

Aikataulu. Niiden jotka haluavat viettää joulunsa krapulassa ei tarvitse täällä vetää kalsarikännejä, jouluaattona ovat baarit täällä kuulemma tupaten täynnä. Lahjat löytyvät joulukuusen alta tai joulusukasta 25. päivän aamuna. Perinteisesti tärkein kokoontuminen on jouluillallinen perheen kanssa, mutta nykyään joulua vietetään usein myös ystävien kanssa ja jouluillallisen sijasta ruuat voidaan kattaa lounasaikaan ja sitten loppupäivä syödään silloin kuin huvittaa.

joupuk
Joulupukille kuuluu jättää kuusen alle evästä – maitolasi ja pipari, tai mieluiten kuitenkin pullo olutta. Saatteena oli tässä tapauksessa myös motivaatioviesti

Ajankohta. Kesän alussa, koululaisten kesäloma on alkanut viikkoa aikaisemmin ja kelit ovat lämmenneet miellyttäviksi. Heti perään vietetään uutta vuotta, joten kaikki jotka vain voivat ottavat vapaaksi kaikki välipäivät. Uusivuosi juhlana muistuttaakin sitten suomalaista juhannusta – vuoden vaikein ja kallein aika löytää majoitusta mistään rannan läheltä, kun koko maa suuntaa mökkeilemään, telttailemaan, grillaamaan, kalastamaan ja välttämään nestehukkaa.

703A9881 net
Joulukalenterin voi ostaa helposti kaupasta, tai sitten sen voi rakentaa vaikeasti ihan itse. Tämä laitos söi sisäänsä ainakin kaksi pientä lego -pakettia, tusseja ja suklaata
20191224_100704
Joululahjoja etsiessä törmäsin myös Uuden-Seelannin kansallispukuun (maastokuvioinen fleece) eri väreissä

Muuta. Työkaverin vaimo on kotoisin jostain päin brexit-saaria ja oli joulu toisensa jälkeen muistellut haikeudella lapsuutensa ”valkoisia jouluja”. Muutama vuosi sitten saapuikin sitten 25. päivän aamuna ajotielle huomaavaisen aviomiehen tilaama kuorma-auto, joka kippasi 18 tonnia jäämurskaa pihaan. Valkeata joulua riitti pariksi päiväksi ennen kuin kaikki oli sulanut. Lapsilla oli ollut hauskaa, mutta vaimo ei kuulemma kaipaa suorituksen toistamista.

Ikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s