Karihaaran kansallispuku

Muinaisella kahdeksankymmentäluvulla Kemi-Yhtiö hankki koko henkilöstölleen samanlaisen verryttelypuvun. Johtuen puvun käytännöllisyydestä ja ilmeisestä muodikkuudesta unohtamatta yhtiön tuolloin suurta työntekijämäärää, näkyi puvun käyttäjiä varsin runsaasti Karihaaran kaupunginosan kaduilla. 2000-luvun alkupuolella tämän ”Karihaaran kansallispuvun” saattoi vielä Karibaarin lähettyvillä nähdä, mutta nyttemmin on sekä baari sulkenut ovensa, että kansallispuku todennäköisesti jo kadonnut katukuvasta.

Kahvitauolla pohdittiin tänään Uuden-Seelannin kansallisvaatetusta. Tarkemmin sanottuna minä ja Etelä-Afrikasta kotoisin oleva työkaverini pohdimme ja kolme alkuasukasta nauroivat tai kärsivät vieressä. Kansallispukuun sopiviksi jalkineiksi löysimme kolme hyväksyttävää vaihtoehtoa:

  • Ei kenkiä. Yleinen sekä lasten, että aikuisten joukossa. Välillä vastaantulevana variaationa myös ”jalkine toisessa jalassa, toinen jalka paljaana”. Tällöin on hyväksyttävää myös yhden tai kahden sukan käyttäminen.
  • Varvassandaalit. Käyttökelpoiset tilanteessa kuin tilanteessa. Oma suosikkini.
  • Kumisaappaat. Suosiota selittävät ilmeisesti maanviljelyn yleisyys ja metsästyksen suosio. Silti kumisaappaat yhdistettynä shortseihin ja t-paitaan lämpimän sateettomana päivänä jaksavat edelleen ihmetyttää vastaantullessaan.

Kansallispuvuksi totesimme yksimielisesti maastokuvion missä tahansa muodossaan, oikeaoppisinta on kuitenkin käyttää ”Hunting & Fishing” -brändiä. Suosituin ja käyttökelpoisin on perinteinen vihreäsävytteinen fleecehuppari tai -paita. Kesäisempään käyttöön sopii myös ohut ”tekninen kangas” (”tekninen” kun kuulostaa kuluttajasta hienommalta kuin polyetyleenitereftalaatti eli limsapullomuovi), mieluiten niin, että sekä housut että paita ovat samaa sarjaa. Vähän niin kuin Suomessa 80-luvulla suositut college-asut. Perusmaastokuvio on käytännöllinen myös siellä, missä sininen tai punainen väri vaatetuksessa sisältävät kannanoton yhden tai toisen jengin puolesta. Naisille ja lapsille on kuitenkin tarjolla myös esimerkiksi pinkkejä ja sinisiä camokuvioita.

20191216_191836
Malli – omaa tekoa, Fleecehuppari – Hunting & Fishing, Skellerup Red Band -kumisaappaat Bunnings.

Ai niin – minua muistutetiin, että unohdin eilisestä kirjoitelmasta tarkennetun maanjäristyskuvauksen. Se 5.9 60 km päässä tuntuu kuulemma samalta, kuin se kun minä käännän kylkeä sängyssä (87 kg puolen metrin päässä).

Ikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s