Surf life saving

Valtameren äärellä asuessa tulee hiljalleen vastaan yhtä sun toista uutta. Australiassa opin, että rannalla olevien punakeltaisten lippujen välistä aluetta valvoo hengenpelastaja. Tällaisia löytyi toki vain vilkkaammilta rannoilta ja valvotun alueen takana oli useimmiten ”surf life saving club” -rakennus, joissa ei kuitenkaan ollut mitään rantaturistia kiinnostavaa – kuten jäätelönmyyntiä tai välinevuokrausta. Uutisista tarttui silloin tällöin silmään myös mainintoja useiden tuhansien osanottajien ”surf life saving” -kilpailuistakin, mutta omien lasten ollessa pieniä ei aiheesta tullut enempää otettua selvää.

Sittemmin minulle on selvinnyt, että lajilla on 175.000 harrastajaa Australiassa ja 19.000 täällä. Kilpailulajeina on hengenpelastusta, nopeuskilpailuja surffikajakilla (”surf ski”) tai hengenpelastussurffilaudalla (normaalia pidempi ja varustettu otelenkeillä), uintikilpailuja, sprinttijuoksua rannalla ja näiden yhdistelmiä, joukkuekilpailuja ja viestejä. Yhteistä kaikille lajeille on, että lähtö ja maali sijaitsevat rannalla, mutta välissä käydään meressä – tekninen taito kuinka selviää uiden tai vedessä liikkumisvälineen kanssa isoissa aalloissa on ratkaiseva. Kuninkuuslajina on ”ironman / ironwoman”, joka yhdistää uinnin, surffikajakin, hengenpelastaussurffilaudan ja juoksun.

20191117_102800
Hengenpelastusrantaleluja

No nyt on ranta vieressä, klubirakennus muutaman kilometrin päässä, lapset kasvaneet, niiden koulukaverit harrastavat tätä ja harvasta harrastuksesta oppii meren rannalla asuessa yhtä hyödyllisiä hengissäpysymymistaitoja. Eli aamun mankumiskonsertista – ”mää haluan jäädä leikkimään”, ”en minä siitä kuitenkaan tykkää”, ”en minä sitä aio harrastaa” ja muut klassikot – huolimatta päästiin rantaan saakka.

Verrattuna moneen muuhun paikalliseen urheiluharrastukseen ja lasten tapahtumaan oli tämänpäiväinen ”Sunday surf” kauden aloitus erittäin hyvin organisoitu. Lapset ikäluokkiensa mukaan jonoihin, perusasioiden opastukset ja sitten ryhmissään rannalle.

20191117_100031
Neonkeltavihreä liivi on turvavaruste, samoin kuin klubin väreissä oleva lakki.
20191117_102944
Rantaa pitkin ei juokse lauma ahnaita vihreä-keltaisia minioneja, vaan alkulämmittelyään tekeviä tulevia hengenpelastajia.
20191117_105959
Eri ikäluokat omissa ryhmissään

Meren ollessa vielä viileä – tai paikallisten mielestä ”jäätävä” +16 astetta – aluksi tehtiin erilaisia leikkejä tai kilpailuja rannalla. Kaksituntisten harjoitusten toisella puoliskolla siirryttiin vesielementtiin, sekä lapset että aikuiset. Olin kyllä etukäteen kuullut, että kannattaisi olla itselläkin märkäpuku päällä, mutta kolmea lasta paimentaessa se unohtui autoon. Auton avaimen olin sentään onneksi sijoittanut minigrip-pussiin, joten se pysyi kuivana vaikka itse poijun virkaa suorittaessani kastuin kyllä navasta alaspäin.

20191117_113120
Mitä isommat lapset, sitä syvemmälle mereen vanhemmatkin päätyvät.

Harjoitusten päälle lapsille makkara kouraan grillistä ja saldona oli 66,7 % ”tosi kivaa, minä haluan jatkaa tätä”, mutta 33,3 % ”en tykkää”. Onneksi tuolla kolmanneksellakin näytti olevan suuren osan ajasta hauskaa ja lopussa taisi väsy iskeä. Ensi viikolla porukkaan liittyy sen paras kaveri, joten todennäköistä on, että suurin osa sunnuntaiaamuista helmikuun lopulle saakka menee näiden treenien rantavahtina.

20191117_120229
Itse olin rannalla parin kaupan kestokassin kanssa, mutta huomasin että ”ammattilaiset” käyttävät 40 litran pehmeää pyykkikoria tarvittavien varusteiden (ainakin uimapuvut, märkäpuvut, juomapullot, vaihtovaatteet, pyyhkeet, aurinkorasva…) kuljettamiseen. Mahtuu yhteen kaikki ja lisäksi tästä pysyy hiekka paremmin ulkona ja se pysyy paremmin pystyssä. Näitä näki rannalla paljon ja kävin sellaisen meillekin jo hakemassa.
20191117_123107
Aurinko kuivaa sen minkä meri kastelee (ja minä puutarhaletkulla huuhdon)

Ikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s