Kuuden jalan polkua kohden

Pitkään oli ollut takaraivossa lähteä tutkimaan ”Six foot trackin” alkupäätä maastopyörällä. Polku rakennettiin alunperin vuonna 1925 Tawhanan ja Maungapohatun välille. Maungapohatu oli Rua Tapunui Kenanan – joka omasta mielestään oli ainakin profeetta, Jeesuksen maoriveli ja Te Kootin seuraaja – perustama ”vapahduksen kaupunki”, josta oli tarkoitus tehdä raamatullisen Jerusalemin kopio. Kuten tälläisissä utopioissa aina, homma ei mennyt niin sanotusti putkeen eikä parhaimmillaan 500 hengen taajamasta jälkipolville ihmeteltäväksi montaa rakennusta ole jäänyt. Leveytensä mukaan (six foot, noin 1,8 metriä) nimetty polku on myös päässyt vähäisen kunnossapidon vuoksi huonoon kuntoon. Työkaverini on sen vuosia sitten ajanut päästä päähän maastopyörällä, mutta nyt pitkiä pätkiä reitistä on kulkukevottomana maanvyörymien vuoksi – nämä osuudet pitää kiertää joko eri polkua tai sitten jokea myöten kävellen. Maastopyörästä ei nykypäivänä koko reitin kulkijalle olisi näin ollen kuin haittaa.

Yön yli vaellukselle sopivaa ajankohtaa odotellessa kävin sunnuntaina tyttären kanssa vähän vilkaisemassa reitin alkua. Automatka on jo omanlaisensa hupi, Te Pakaun eli ”8 eekkerin” leiripaikalle päästäkseen on ajettava 30 kilometriä Matahin laaksossa yhä kapeammaksi ja mutkaisemmaksi muuttuvaa tietä. Leiripaikalta eteenpäin autolla eteneminen vaatisi maanomistajan luvan, pieni tutkimusretki osoitti lisäksi, että autoltakin olisi vaadittu hieman enemmän kuin Premacylla olisi ollut tarjota.

703A9259 net

Toinen omanlaisensa hupi ovat alueen asukkaat. Ngai Tuhoe -heimo on tunnettu eräänä parhaiten maori-identiteettinsä säilyttäneistä ja varsin omanarvontuntoisena. Yli 60 % heimon jäsenistä puhuu edelleen maoria ja toisin kuin monella muulla alueella Uudessa-Seelannissa, täälläpäin kuulee maorien käyttävän omaa kieltään normaalissa arjessa. Osa Te Urewaran alueen asukkaista ei myöskään ole mitenkään innostunut heimoon kuulumattomien siellä vierailuista. Useammasta suunnasta kuuluu kommentteja, että Waikaremoanan ”Great walk” kannattaa käydä kävelemässä nyt, ”kun sinne vielä pääsee” – sen jälkeen kun Te Urewera palautettiin Tuhoe -hallintaan, on siellä lomailua ja retkeilyä vaikeutettu jatkuvasti. Oma lukunsa ovat puiston itäosan reitit, jopa DOC varoittaa virallisilla nettisivuillaan, ettei autoja voi turvallisesti jättää pysäköintialueille.

703A9256 net
”Tuhoe valtio”. Koitetaan tässä kertoa, että tulet nyt meidän maille.
703A9230 net
Toiseksi viimeisen virkkeen munkkilatina on varsin vaikeaselkoista ja viimeisen lauseen ”appropriate channels” jää vain hieman epäselväksi.
703A9231 net
Vasemmalta menee alkuperäinen tie, jolle maanomistajat rakensivat barrikadin. Se, oliko kyseessä joku oikea närästys  liikenteestä vai vain yritys saada kiristettyä kaupungilta rahallinen korvaus ”tienkäyttöoikeudesta” jää arvattavaksi. Kaupunki ratkaisi ongelman rakentamalla toisen tien tontin reunan ympäri. Satunnaista matkailijaa suositellaan käyttämään oikeaa haaraa.
703A9253 net
Maraet ovat tällä alueella lukuisia ja hyväkuntoisia
703A9242 net
En tiedä mikä on syynä, mutta moneen pihaan on kerättynä ”käytöstä poistunutta” autokantaa enemmänkin. Harvemmin näin siistissä rivissä.
703A9222 net
”Tie suljettu” -kyltistä kannattaa täällä välittää juuri niin paljon, kuin muistakin kielloista tai ohjeista. Eli suhtaudu siihen toiveena/ehdotuksena, jonka voit kuitenkin lähtökohtaisesti jättää huomiotta tai ainakin siitä voi neuvotella. Tämäkin kyltti huomattiin vasta paluumatkalla, tietyömaa oli tullut valmiiksi, mutta kylttiä ei kukaan ollut viitsinyt korjata talteen.
703A9149 net
Te Pakaulla ei ollut tungosta.
703A9218 net
Jos tulet autolla tälle sillalle, olet juuri missannut leiripaikan risteyksen. Peruuta 100 metriä kulkematta lähtöruudun kautta.

Henkilöauton matka Te Pakaun jälkeen olisi katkennut jo parin kilometrin jälkeen Otapukawan purouomaan. Pienen kahlauksen jälkeen matka eteni sumuisissa maisemissa laidunaukean yli Paeatotaran purolle asti, josta sitten käännyimme takaisin. Puro oli kuluttanut polun pois, jättäen jäljelle noin 3 metriä korkean pystysuoran seinämän jonka molemmin puolin rehotti riittävästi karhunvatukkaa, ettei helppoa tapaa kiertää estettä ollut. Ainoa tapa olisi ollut palata jonkun verran takaisinpäin, jotta olisi päässyt joenuoman kautta kävelemään puronuomaan ja sitä pitkin takaisin polulle. Tähän ei pyörien kanssa intoa riittänyt ja tällä kertaa Tawhanaan, josta varsinainen six foot track alkaa, jäi vielä matkaa reilut viisi kilometriä. En osaa selittää, mikä juuri tällaisessa luonnossa viehättää, mutta kiinnostus palata tänne yön, tai useamman, vaellukselle vain kasvoi. Tai no sen ainakin tiedän, että haluan vaeltaa hiljaisuudessa, johon eivät satunnaiset retkeilijät eksy ja kokea herätyksen keskellä-ei-mitään teltassa lintujen lauluun. No, onhan siinä syytä riittävästi.

703A9151 net
Tie jatkuu kuvan vasemmassa reunassa. Käden osoittamassa suunnassa Taurangajoki.
703A9186 net
Te Ureweran maaston rikkonaisuuden ja jyrkkien vuorenrinteiden vuoksi moni vaellusreitti kulkee pitkiä osuuksia jokiuomia myöten. Nämä reitit eivät ole sateiseen aikaan kuljettavissa.

703A9157 net

703A9182 net

703A9177 net
Ngai Tuhoe heimolla on myös lisänimi Nga Tamariki o te Kohu eli ”sumun lapset”.

703A9166 net

703A9173 net
Tästä käännyttiin takaisin tällä kertaa.

Paluumatkalla pysähdyttiin Taneatuassa ostamassa jäätelöt ja ottamassa turistivalokuva poltetusta poliisiasemasta.

 

 

20191005_141153
Taneatuan poliisiasema.
703A9264 net
Taneatuan virkeä liikekeskusta. Kaupan edessä notkunut ystävällinen mies kyseli tatuointieni taustoja ja jostain syystä sanoi niiden tekevän minut pelottavan (”scary”) näköiseksi. Noin ehkä viimeinen kommentti, jota olisi tässä ympäristössä itsestäni odottanut…

Ikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s