Yhden tähden

Saapui ensimmäinen vieras Suomesta pari kuukautta sitten perjantaina. Vieraan lisäksi, lapsia ilahduttivat suuresti myös Fazerin suklaa, vihreät kuulat, lukuisat purkkapussit ja Oululaisen hapankorput. Lähestymistapana herkkuihin oli tuttu ja turvallinen ”syödään kaikki heti pois”. Joku muu iloitsi yhden tähden jallupullosta ja Napuen ginistä. Nämä taas on visusti säästetty, eikä oikea aika (ja seura) niiden nauttimiselle ole vielä tiedossa.

Kun vierailun ajalle ei mahtunut kuin kaksi viikonloppua, ei aikaeroväsymykselle (eikä vieraalle) armoa annettu, vaan heti lauantaiaamuna pinkaistiin tien päälle. Suunnaksi otettiin Wai-O-Tapun ”thermal wonderland” maaseutumaisemareittiä, eli valtatien 38 kautta. Matkalla pysähdyttiin Muruparassa nauttimassa flat whitet ja ajamassa keskusta kerran ympäri. Kun kylän suurin nähtävyys – kahteen kertaan varastettu pankkiautomaatti – ei ollut suorittanut kolmatta tulemistaan, ei syytä pidemmälle pysähtymiselle löytynyt,

Itse Wai-O-Tapu on turistikohde turistikohteiden joukossa. Jos koko reitin jaksaa ympäri kävellä, niin varmasti ehtii nähdä höyryävää vettä kyllikseen, ynnä yhden vihreän ja yhden keltaisen järven. Aamun hieman tahmean liikkeellelähdön vuoksi ei ehditty nähdä päivittäistä ”Lady Knox” -geysirin purkausta klo 10:15 – eikä siis päästy todistamaan sitä, että päivittäinen purkaus täsmälleen vartin yli kymmenen aamulla saadaan aikaiseksi kaatamalla saippuahiutaleita geysiriin. Kuraturismi on usein tarua ihmeellisempää bisnestä.

703A8122 net

703A8125 net
Verkot viritettynä
703A8155 net
Lämpimämpänä päivänä voisi nähdä enemmän
703A8164 net
Keltaista vettä vanhalta kaivokselta näyttävässä montussa.

Paluumatkalla käytiin lillumassa lämpimässä vedessä ”Waitangi soda springsissä”. Jos kohta on kahdesta purosta pieneen lampeen virtaava vaihtelevan lämmin-kuuma vesi aidon luonnollista, niin sitä oli myös muu kävijäkunta. Yksi perhe oli shampoopullojen kanssa pesulla ja toisen porukan pienen karhun kokoisen ja oikein ystävällisen karpaasin koko selän täytti jengitunnustatuointi. Työkaveri valisti myöhemmin, että nuo koko selän laajuiset tatuoinnit pitää ”ansaita”, eli kyseinen vesseli on siis suorittanut jotain vähän vakavampaa rikollisuutta.

703A8167 net
Waitangi soda springs. Rotoruan ja Whakatanen puolessa välissä valtatien 30 varrella

Sunnuntaina suunnattiin sitten etelään ja matkalla pysähdyttiin hakemaan piknikevästä Opotikin New Worldista, joka sekin oli taas jonkinlainen kokemus. Kylmäaltaan kokonaisten sianpäiden ihmettelyn lisäksi ehdittiin ihailla kassojen takana olevaa mittavaa kokoelmaa turvakameran kuvaamia henkilöitä. Näytti siltä kuin puolet kylän asukkaista olisi päässyt tähän ”persons of interest” -kokoelmaan. Parin – kolmen tunnin ”Tauranga loop trackin” ja pikniklounaan jälkeen ajeltiin vielä syvemmälle ei-minnekään, eli kahville aivan erinomaiseen Motuvation -kahvilaan Motun kylään.

Olin ajatellut ajaa takaisin Opotikiin ”Motu coach rd” kautta, joka tunnettiin aiemmin Uuden-Seelannin rallin vaativimapana erikoiskokeena, mutta matkalla olleet kyltit – kertaalleen ”tie suljettu” ja kaksi kertaa ”tie auki” vähän epäilyttivät. Kahvilan emäntä vahvisti, että eiköhän tiestä henkiläautollakin läpi pääse, kunhan ei juutu lopussa olevaan kahluupaikkaan. Totesi kuuluvansa vapaapalokuntaan, eli jos sitten kuitenkin juuttuisimme kiinni, niin hän tulisi meitä myös pelastamaan. 47 km pätkä osoittautui maineensa veroiseksi, takapenkillä oltiin g-voimiin varsin kyllästyneitä, pelkääjän paikalla pelättiin kunnolla ja Colin McRaen reittiennätys vuodelta 1994 (37 minuuttia ja 21 sekuntia) jäi edelleen voimaan. Mazdan helmatkaan eivät jääneet matkalle, vaikka se viimeinen kahluu / puronylitys olikin pakko ottaa ”nyt sitten vähän vauhtia, muuten tuohon jää salettiin jumiin” -taktiikalla rouskauttaen.

703A8191 net
Blackberry on vallannut vanhat lammaslaitumet
703A8211 net
Laiduntaminen laaksossa alkoi 1900 -luvun alussa, hiipui 1920 -luvun loppuun mennessä ja loppui 1970 -luvun aikana. Kotoperäinen kasvillisuus palaa hiljalleen.
703A8214 net
”Pysytte sitten huutomatkan etäisyydellä, ette ryntää kauas edelle”. Ja seuraavaksi kaksi mukulaa havaitaankin pieninä pisteinä alla olevassa laaksossa.
703A8216 net
Tämä puronylitys tuotti yhden pyllähdyksen ja suuren desibelimäärän.
703A8256 net
Reitin alussa/lopussa on mainio uimapaikkasuvanto, johon täytyy palata kesällä

703A8264 net

703A8270 net

703A8309 net
Motu Road

Seuraavan viikonlopun retkeilyn kuvasatoa sitten myöhemmin, täältä kuulemiin.

Ikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s