Kulttuurikoktail

Tarpeeksi kaukaa kun katsoo asiat tuppaavat näyttämään samalta, jäävät eroavaisuudet huomaamatta. Näin käy myös jos tarkkailuun ei ole riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia, tai tietty jos ei vaan kiinnosta. Tuli tuossa taas mieleen, kun päädyin samaan illallispöytään työkaverin ranskalaisen miehen kanssa. Hänen mielestään kansainvälisistä Venäjän vastaisista pakotteista pitäisi luopua välittömästi, kun ”ne ukrainalaisethan on vaan niitä samoja venäläisiä, mitä niillä on väliä?” Tuumasin, että tuolla katsantokannalla ranskalaisiakaan ei voi erottaa saksalaisista ja jollain aasinsillalla päädyin muistelemaan kuinka nopeasti Reiniltä pääsikään Atlantin rannalle neljäkymmentäluvulla kun ajokkina oli panzerkampfwagen ja matkanjohtajana Rommel. Ystävyyteni aiemmin ranskan armeijassa palvelleen veijarin kanssa ei syventynyt.

Ulkomailla pitempään opiskellessa tai töitä tehdessä on ollut vaihtelevasti aikaa seurailla, ihmetellä ja joskus ymmärtääkin eri kulttuureista tulevien ihmisten ajatus- ja toimintatapoja. Lyhyemmätkin kokemukset ovat joskus olleet opettavaisia, varsinkin silloin kun on yrittänyt saada jotain kaupaksi. Vihollisen, anteeksi arvostetun asiakkaan, aivoituksia oli syytä pyrkiä ymmärtämään jos kaupoille saakka aikoi päästä. Venäläisen, amerikkalaisen tai puolalaisen ajatuksenjuoksun kiemuroita joskus kuvittelin vähän ymmärtävänikin. Ymmärrys loppui kuitenkin sen kerran täysin kesken, kun amerikkalaisomisteisen venäläisyhtiön amerikkalaisten ja venäläisten edustajien lisäksi eräitä neuvotteluja johtamaan tuli puolalainen ostaja.

Absurdeimpien koettujen palaverien kaikki palkintosijat menevät myös Venäjälle. Milloin niissä nukutaan, milloin turvallisuuskurssit pidetään venäjäksi venäjää osaamattomalle kuulijakunnalle (ja lopuksi vedetään nimi komeaan nahkaselkäiseen kirjaan) ja joskus englanninkielisen palaverin aikana käydään kahdella muulla kielellä omia alapalaverejä. Sanottaisiinko nyt niin, että se osapuoli joka ei osaa venäjää harvemmin jää voitolle, vaikka usein luulee saaneensa tahtonsa läpi.

Jos kohta venäläisten kanssa jokainen päivä on erilainen ja usein ennalta-arvaamaton, niin ruotsalaiset taas eivät yllätä. Palaverit ovat mukavia, tarjoilut kohdallaan, puhutaan pehmeästi, osallistetaan porukka ja pidetään huolta, että kaikilla on kivaa. Päätös? Mikä se on? Muutos? Ei kai nyt sentään, jos vähän vaan tökittäisiin tätä kompostia reunoista eri asentoon? Kummelin ”World in flames – meanwhile in Sweden” jaksaa huvittaa vuodesta toiseen ja taitaa todellakin olla Kaarle Kustaan onni, että hänen ja Tsaarinvaltakunnan välissä on bufferivaltiona pieni ja nopealiikkeisempi Suomi.

Espanjalaista tai portugalilaista ”ensin hirveä kiire, sitten ei tapahdu mitään ja jonkun ajan päästä on taas muka hirveä kiire” -maailmaa opin ymmärtämään vielä vähemmän kuin ruotsalaisten jaarittelua. Itävaltalaisiin taas paloi nyt vaan yleisesti hermot sitä pahemmin, mitä pidempään niiden kanssa joutui asioimaan. Pienen eksperimentaation jälkeen kuitenkin löytyi onnistunut taktiikka, miten tulla heidän kanssaan toimeen. ”Vältä”.

Kaikenkaikkiaan kansainvälisen kaupankäynnin hienoudet tiivisti jo eläköitynyt entinen kollega lauseeseen ”toinen on huono selittämään ja toinen on huono ymmärtämään”. Tämä pitää paikkansa luonnonvakion lailla, niin kauan kunnes toinen tai mieluummin molemmat osapuolet alkavat kokemuksen tai selvää ottamisen kautta ymmärtämään toisen kulttuuria. Minulle brittiläisen lingvisti Richard Lewisin grafiikat ovat olleet antoisia, selittävät monta aikoinaan oudoksuntaa herättänyttä episodia. Grafiikkoja löytyy johtamisesta ja neuvottelukulttuurista, niiden lisäksi mielenkiintoinen artikkeli aikakäsitteestä.

Alunperin tarkoitukseni oli kirjoittaa australialaisten ja uusi-seelantilaisten eroavaisuuksista. Johdanto paisui sen verran pitkäksi, että palataan näiden paikallisten lokerointiin myöhemmin.

Ikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s