Maailma on erilainen (entisen) myyjän silmin

”Maailma on erilainen vakioveikkaajan silmin” julistivat Veikkauksen mainiot TV -mainokset muutamia vuosia sitten. Maailma on erilainen myös entisen myyjän silmin. Kaikenlaiset mainostekstien tyhjänpäiväisyydet ja valheelliset lupaukset tökkivät entistäkin enemmän. ”32 % kuivempi tunne!” No tottahan toki ja seuraavassa mallissa varmaan sitten jo 35%? Testiryhmä oli varmasti edustava, suuri, objektiivinen ja tulokset vertaisarvioituja ja toistettavissa? Joo. Kaikille myyjiksi haluaville suosittelen lämpimästi Jari Sarasvuon ja Pertti Jarlan ”Myynnin korkeajännitystä”. Ohut kirja, mutta sisältää kaiken oleellisen, jolla myyjänä jo pärjäisi – ei kannata ostaa Helsinki-Vantaan kirjakaupasta jotain tämänhetkisen bisnesgurun hehkutettua opusta, jota ei suurin osa kuitenkaan jaksa lukea loppuun asti.

Asuntojen vuokrailmoitusten lisäksi tuli asuinalueiden paremmman ymmärryksen vuoksi luettua myös myynti-ilmoituksia, joten sain nopeasti yliannoksen paikallista asuntojen kehupuppua. Seuraavalla lista auttaa tulkitsemaan, mitä ilmoituksessa oikeasti sanotaan.

Fully insulated – rossipohjaisissa taloissa lattian alle asennettu lisäeristys, joissain tapauksissa myös sisäkaton päällä on eristys. Ei tarkoita että seiniin olisi asennettu eristettä vanhoissa taloissa tai että läpipuhaltavia reikiä olisi tukittu

Character – arkkitehtoonisesti outo tai vanhanaikainen. Usein myös epäkäytännöllinen

A lot of character – arkkitehtoonisesti todella outo, hassut värivalinnat ja mahdollisesti erittäin epäkäytännöllinen

Architecturally designed – kuten ”character” mutta uusi ja trendikkään mitäänsanomattomassa väriskaalassa

Easy care section – 1) ei istutuksia, pelkkää nurmikkoa tai betonia 2) kääpiökokoinen tontti

(suitable for) Executive couple – uusi, tai ainakin omistajiensa mielestä hieno, talo. vaaleat pinnat, joihin ei vahaliitupiirroksia ja pikkuauton renkaanjäkiä kaivata. Vähän isommat lapset kyllä kelpaavat.

(suitable for) Professional family – eksklusiivisuudessa yhden pykälän edellisen alapuolella.

(suitable for) Working individual or couple – edellisen alapuolella

Suitable for maximum x tenants – Lukumäärää ei kannata ottaa kirjaimellisesti, enemmänkin hyväksytään jos hakijana on ”oikeanlainen” perhe.

Peaceful location – 1) oikeasti kiva sijainti päättyvän kadun varrella tms. 2) jossain hevosenperseessä

Rural tranquility – syvällä hevosenperseessä, jonne et pääse ilman nelivetoautoa

Short walk to school – jos koulun nimeä ei ole mainittu, niin kyseessä on jompikumpi paikkakunnan ei-halutuista kouluista

Scandi makeover – Sisällä valkoiset pinnat ja lattia värjäämätöntä puuta

Starter home – 1) hyväkuntoinen huonolla alueella oleva pieni talo. Siksi näyttää edulliselta. 2) huonokuntoinen hyvällä alueella oleva pieni talo. Siksi näyttää edulliselta.

Classic kiwi bach – joitain kymmeniä vuosia vanha, joka nurkastava vetävä kylmä murju, yleensä lähellä rantaa. Ei lämmitystä, eristystä tai muitakaan moderneja ominaisuuksia.

Prestigious address – pääset asumaan alueelle, jossa ihmiset kuvittelevat olevansa muita parempia. älkää köyhät vaivautuko.

Sought after area – pykälä edellisen alapuolella. yritämme tässä sanoa, että tarjontaa olisi tällä alueella kysyntää vähemmän.

Potential – laaja vaihteluväli remonttimiehen unelmista ”vanha pois ja uusi tilalle” mörskiin

703A8099 net
”Stylish executive living in prime location” ja muuta vastaavaa puppua

Suurimman osan vuokra-asunnoista löytää realestate.co.nz ja trademe.co.nz sivustojen kautta. Harvakseltaan ilmoituksia näkee myös paikallislehdessä, mutta merkittävä osa löytää uuden vuokralaisen suoraan tuttujen ja facebook -ilmoittelun kautta. Suoraan omistajalta vuokratessa vuokrataso on yleensä edullisempi, koska vuokra-asuntojen välittäjäfirmat rokottavat välitys- ja manageeraustoiminnastaan tyypillisesti 10 % kuukausivuokrasta vuokranantajalta. Vuokra-asunnoista vaikuttaa olevan pula kaikissa suurissa ja vähän pienemmissäkin kaupungeissa, joten asunnon etsijän oltava aktiivinen. Asunnonvälitysfirmoissa kannattaa vierailla näyttämässä nenäänsä, koska kaikista asunnoista ei ilmoiteta julkisesti ollenkaan, kun ei haluta ”vääriä” ihmisiä kurkistelemaan nurkkiin.

Ikku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s